Rechtbank stelt Kansspelautoriteit in het gelijk: dwangsom voor EA vanwege loot boxes in FIFA terecht | 1 min

In 2019 heeft de Nederlandse Kansspelautoriteit een last onder dwangsom opgelegd aan Electronic Arts Inc. en aan Electronic Arts Swiss Sàrl (hierna: EA) voor de ‘packs’ in het computerspel FIFA. De dwangsom heeft een maximum van in totaal 10 miljoen euro. Volgens de Kansspelautoriteit zijn de ‘packs’, loot boxes, een overtreding van artikel 1 lid 1 sub a van de Wet op de kansspelen (hierna: Wok). De Kansspelautoriteit heeft EA in het besluit gelast om de overtreding van de Wok binnen drie weken te staken en gestaakt te houden op straffe van een dwangsom. Na bezwaar, is EA tegen het besluit op bezwaar in beroep gegaan bij de rechtbank.

In oktober 2020 heeft de Nederlandse rechter de Kansspelautoriteit in het gelijk gesteld. Als gevolg hiervan kan de Kansspelautoriteit overgaan tot handhaving jegens EA wegens overtreding van de Wok. De rechtbank heeft de beroepen van EA ongegrond verklaard. EA heeft online aangegeven in hoger beroep te gaan tegen deze uitspraak.

Kort samengevat heeft de rechtbank geoordeeld dat FIFA met de ‘packs’, loot boxes, een opzichzelfstaand kansspel bevat dat wordt aangeboden binnen een behendigheidsspel. Volgens de rechtbank wordt de uitkomst van packs namelijk alleen bepaald door het toeval, hebben spelers geen overheersende invloed op de inhoud van de packs en is er geen behendigheid vereist om deel te nemen aan packs. De rechtbank overweegt ook dat spelers met de ‘packs’ voorwerpen kunnen winnen die een (mogelijk hoge) economische waarde vertegenwoordigen en dat de objecten uit packs kunnen worden verhandeld op zowel de interne transfermarkt als op de zwarte markt. Daarmee is de kwalificatie van ‘packs’ als een kansspel gegeven, aldus de rechtbank. Op grond van de Wok is het aanbieden van (online) kansspelen zonder vergunning verboden.

Dit artikel is geschreven door: